top of page

Wat is health coaching, gezondheidscoaching of leefstijl-coaching?

Je weet wat je kan doen om gezonder te leven: voldoende groenten en fruit eten, een uur per dag wandelen, 3 keer per week aan krachttraining doen, minimum 7 a 8 uur slapen per nacht, dit of dat dieet volgen, en ga zo maar door. Er is informatie genoeg, maar dat alleen is niet genoeg om je gedrag te veranderen. Als alleen informatie voldoende was om ons leven te veranderen, zou Google alles zijn wat we nodig hebben. Je kan je overweldigd voelen, niet alleen door het grote aanbod van - soms tegenstrijdige- informatie maar ook omdat je met zo veel vragen zit. Waar moet ik beginnen? Hoe passen deze veranderingen in mijn drukke leven? Wat moet ik eerst veranderen? Wat als het moeilijk wordt? Wat als het niet werkt? Wat als ik het niet kan?


Heb je jezelf al eens de volgende vraag gesteld: Waarom zou ik het alleen moeten doen?

Photo by Christina Morillo from Pexels


Zoveel mensen hebben tegenwoordig overgewicht en willen afvallen of ze zitten gewoon niet lekker in hun vel. Wat als afvallen en het terugwinnen van je gezondheid anders kan zijn? Wat als het in plaats van een te overweldigende een meer ondersteunende ervaring zou kunnen zijn? Wat als het minder zou kunnen aanvoelen als iets wat 'moet' en meer als een investering in jezelf? Hier kan een health coach, ook wel gezondheidscoach of leefstijlcoach, het verschil maken voor iemands ervaring en succes.


Wat doet een health coach?


Health coaches bieden je voortdurende ondersteuning en begeleiding bij het stellen van doelen en het aanbrengen van duurzame veranderingen die jouw gezondheid en geluk verbeteren.


Health coaches zijn niet-veroordelende verantwoordingspartners


Een gezondheidscoach helpt je bij het stellen van doelen op lange en korte termijn op basis van de veranderingen die jij in je leven wilt aanbrengen. Alleen maar doelen stellen is zinloos, tenzij je ook stappen zet om ze te bereiken. Een health coach zal je ondersteunen en helpen bij het creëren van gezonde gedragingen en levensstijl, zodat je jouw doelen kan bereiken, niet alleen op korte termijn maar zo dat je ook de rest van je leven een goede gezondheid kunt behouden.


Health coaches zeggen niet wat je moet doen

Gezondheidscoaches bieden nuttige hulpmiddelen die hun klanten kunnen helpen hun doelen te bereiken. Ze verwijzen ook naar goedgekeurde en doorgelichte online bronnen van gezondheidsinformatie. Vaak bieden ze zelf informatie aan in de vorm van artikelen of video's en programma's.

Een veel voorkomende misvatting van coaching is dat een coach je vertelt wat je moet doen en je een specifiek plan geeft, dat is niet zo.

We vinden het niet leuk om iets opgelegd te krijgen, ook al weten we dat dit in ons belang is. Daarom is alleen leren over de voordelen van een verandering vaak niet genoeg om ons ertoe te brengen het uit te proberen, laat staan ​​erbij te blijven - we moeten ons gemotiveerd voelen om te veranderen om redenen die voor ons belangrijk zijn.

Een coach zal je de informatie aanbieden en je beslist zelf wat je die met de informatie doet.


Gezondheidscoaches hanteren een gestructureerd (maar flexibel) format.


Een coaching traject start altijd met een kennismakingsgesprek. Vervolgens zoek je uit waarom je verandering wilt -je motivatie- en wordt jouw 'visie' gecreëerd; je krijgt een beeld van waar je naartoe wilt, van wie je wilt worden. Tijdens vervolggesprekken wordt steeds gestart met het bespreken van wat goed is gegaan en wat de moeilijkheden waren. Vervolgens wordt besproken waar je naartoe wilt: verder stappen zetten naar het vorige doel, de eerste stappen zetten naar een nieuw doel of nieuwe doelen stellen. Kleine successen zullen leiden naar meer zelfvertrouwen om de volgende stap te zetten.


Gezondheidscoaches luisteren.


Coaches luisteren naar wat je vertelt, maar ook naar wat je niet in woorden zegt en dat zal de coach 'spiegelen' of reflecteren. Dat kan leiden tot meer zelfbewustzijn en een nieuw inzicht of perspectief. Soms kan een simpele mentaliteitsverandering net zo levensveranderend - en goed voor je gezondheid - zijn als een tastbaar doel, zoals afvallen.


Health coaches stellen de juiste vragen.


Naast gewichtsverlies, gezond eten en dergelijke, zullen health coaches het ook hebben over alle leefstijlfactoren die een belemmering kunnen zijn voor gedragsverandering. Vaak zijn mensen verrast dat stress of gebrek aan slaap (of beide) hen in de weg staat om andere doelen te bereiken. Coaches helpen om obstakels te ontdekken waarvan je je misschien niet bewust bent. Zodra je deze blokkades hebt geïdentificeerd, kan je coach je helpen bij het zetten van stappen om ze te overwinnen.


Gezondheidscoaches helpen met meer dan afvallen alleen.


Afvallen, goed eten en meer bewegen behoren tot de meest voorkomende doelen als het om health coaching gaat, en ze kunnen een groot verschil maken in je algehele gezondheid. Er zijn echter ook andere, minder tastbare, voordelen.

Er is meer dan alleen dat cijfer op de weegschaal. Je zal gelukkiger worden, je zal meer zelfvertrouwen hebben, en je zal bereid zijn om nieuwe en andere dingen te proberen. Health coaching kan je leven veranderen.


Hoe werkt de health coaching van Women's Health Boost?


'Certified women's health coaches' van Women's health Boost beschikken over de juiste achtergrond en kennis over het vrouwelijke lichaam en de behoeften die specifiek zijn voor jou als vrouw.

Je gaat op ontdekking naar een voedings- en bewegingspatroon dat bij jou past. In onze holistische benadering richten we ons op verschillende gebieden van je leven, zodat je je op veel niveaus ondersteund voelt. Je wordt mentaal sterker, je leert om te gaan met je angsten en onzekerheden, je leert weer voor jezelf te zorgen en van jezelf te houden. Gedurende de tijd dat we samenwerken, zal je je nieuwe gezonde levensstijl ontdekken die niet moeilijk aan te houden is, maar een leuke en voedzame manier van leven is.


Je zal ...

  • Opwindende doelen stellen

  • Werken aan duurzame verandering om jouw ideale gewicht te bereiken en te behouden

  • Je eetbuien begrijpen en zin om te 'snaaien' verminderen

  • De unieke behoeften van jouw lichaam ontcijferen

  • Je energieniveau verhogen

  • Je goed voelen in je lichaam

  • Leren over nieuwe voedingsmiddelen en hoe je deze gemakkelijk kan integreren

  • Je persoonlijke relaties en de relatie met jezelf verbeteren

  • Het vertrouwen krijgen om het leven te creëren dat je echt wilt

  • Goed leren zorgen voor jezelf, met liefde voor jezelf en zonder schuldgevoel!

Samen met je health coach maak je de stap van wie je bent en naar wie je wilt zijn.


Wat heb jij al geprobeerd om je gewoontes te veranderen en een gezonde leefstijl te ontwikkelen?

Heb je al overwogen om met een health coach te werken?

Wat houdt je tegen om met een coach te werken?

Laat het weten in de comments!
Bij Women's Health Boost werken we alleen met 'certified health coaches'.Ben je moe van one-size-fits-all benaderingen om gezond te worden? Ben je die zeurende verlangens zat? Wil je je goed voelen in je lichaam? Ben je klaar om je doelen te bereiken op een manier die bij jou past?


Start met het programma dat jouw gezondheid en geluk radicaal zal veranderen. Samen zullen we specifieke behoeften van jou en je lichaam onderzoeken en de hulpmiddelen ontdekken die je nodig hebt voor een levenslang evenwicht.

Je droom waarmaken start met de eerste stap.

Voel je je geïnspireerd? Je verdient het om je weer vitaal en energiek te voelen! Klaar voor de eerste stap?

Boek dan nu een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je weten of health coaching iets voor jou is? Doe de test, je vindt de knop om deel te nemen hieronder.