top of page

Gezond leven is geen solo sport


Photo by Riccardo Bresciani from Pexels


Is gezond worden een geheime missie voor jou? Wil of durf je dit niet te delen met anderen?


Afvallen en gezonder worden, inzet en motivatie zijn dingen die na verloop van tijd kunnen afnemen en verdwijnen.

Verander daarom je idee van 'ik doe het alleen' naar 'laten we dit samen doen' en je zal veel meer bereiken.


Wie kan jou ondersteunen in je reis naar een betere gezondheid?


Mensen of groepen die je kunnen ondersteunen in je reis naar een betere gezondheid:


Deel je doelen met je partner of je gezin


Neem de tijd om je doelen met je gezinsleden te bespreken. Leg uit waarom je bijvoorbeeld gezonder wilt eten of waarom je meer tijd nodig hebt voor jezelf en dat je hiervoor hun steun wilt. Dit kan inhouden dat je geen ongezonde snacks meer in huis haalt en dat je gezondere familiemaaltijden zal koken of dat je meer hulp van hen verwacht in het huishouden. Alle gezinsleden moeten op een lijn zitten want anders werkt het niet.


Zoek een buddy


Is er een collega die tijdens lunchpauze mee met jou een wandeling kan maken?

Heb je een vriend of vriendin die het fijn vindt om samen met jou naar de yoga te gaan?

Samen is leuker dan alleen!


Deel je successen met vrienden en kennissen


Misschien zijn er wel buren of collega's die opmerken dat je er gezonder uitziet en energieker bent.

Wees open als anderen naar je vooruitgang vragen, vertel waar je bent begonnen en welke stappen je hebt genomen om te komen waar je nu bent en luister naar hoe ze reageren. Hun positieve bekrachtiging is een manier om al het werk dat je doet te erkennen.

Je zal merken dat deze bevestiging jou een boost zal geven.

Wie weet word jij de persoon die op jouw beurt de reis naar een gezond leven van een geliefde of kennis versnelt en word jij zo een inspiratiebron voor anderen die ook nadenken over hun eigen gezondheid!


Maar wat nu als je niet echt terecht kan bij je familie of je vrienden?

Soms gebeurt het dat zij helemaal niets te maken willen hebben met wat je doet om weer gezonder te worden en er ook niets over willen horen.

Het kan zelfs gebeuren dat zij je goede intenties gaan boycotten. Ze zeggen dan dingen als: "Kom op, het is vrijdagavond ..." of "Laat je gaan, je leeft maar een keer."

Ze bedoelen het waarschijnlijk goed, maar soms kunnen je vrienden of familie je grootste hinderpaal voor succes zijn.


Omring je met mensen die je inspireren


Je omgeving heeft een grote invloed op wie je zal worden. Wil je succesvol zijn? Omring jezelf met succesvolle mensen. Wil je gezond zijn? Omring jezelf met gezonde mensen.

Wie zijn de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt? Hebben ze een positieve invloed op je? Zijn het proactieve doorzetters die kwaliteiten hebben die je bewondert of mensen die gewoon zitten te zitten en kritiek leveren? Motiveren ze je of geven ze je negatieve energie?


Als je vaak omgaat met gezonde en positief ingestelde mensen, mensen die hun dromen najagen en geloven in het nemen van verantwoordelijkheid voor hun leven, zal dat een impact hebben op je denken en dus ook op je gedrag. Ga om met mensen die jou een goed gevoel geven, niet omdat ze er goed uitzien maar omdat ze jou een goed gevoel geven.

Maximaliseer de hoeveelheid tijd die je met deze mensen doorbrengt!


Ken je in je directe omgeving niet meteen iemand die je inspireert? Lees of luister dan naar inspirerende (audio)boeken of volg inspirerende personen op social media. Connecteer ook met echte mensen en ga 'rondhangen' op plaatsen waar zij ook zijn, dat kan een bijvoorbeeld een netwerkevent zijn of een bij voordracht over een positieve mindset.


Word lid van een (online) community die jouw waarden en doelen deelt


Hoewel het belangrijk is om je tijd door te brengen met mensen die 'succesvoller' zijn dan jij, je 'inspiratiebronnen', is het ook goed om je aan te sluiten bij anderen die zich in dezelfde fase bevinden als jij. Je aansluiten bij een groep van mensen die dezelfde waarden en doelen voor een gezonde levensstijl delen kan erg nuttig zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat de kans op succes vergroot als je jezelf omringt met gelijkgestemden.

Door met elkaar te delen wat heeft gewerkt en wat niet geef je jezelf de kans om van elkaar te leren. Omdat zij vergelijkbare uitdagingen en moeilijkheden hebben zal je je ook begrepen voelen.

Als je geen 'fysieke groep' kan vinden, kan je lid worden van een Facebook- of andere social media groep die een gezonde levensstijl promoot. Ook Women's Health Boost heeft een Facebook pagina en een gesloten Facebook-groep.


Ga aan de slag met een health coach/leefstijl- of gezondheidscoach


Een health coach zal je aanmoedigen en begeleiden om je doelen te bereiken. Door jouw uitdagingen te bespreken, krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om gefocust en gemotiveerd te blijven. Er zijn veel 'coaches' te vinden op het internet. Zorg dat je coach gecertificeerd is om kwaliteit te garanderen. Vraag ook steeds om een kennismakingsgesprek voor je een traject start. Health coaching is namelijk iets erg persoonlijk dus het is belangrijk dat je een 'goede klik' hebt met je coach. Meestal bieden coaches dit kennismakingsgesprek gratis aan.


Kortom, je hoeft het niet alleen te doen! Geef je motivatie een boost door de steun en de motivatie van anderen.


Wie steunt jou om je gezondheidsdoelen te bereiken? Durf je om hulp en steun vragen? Indien niet, wat houdt je tegen? Laat het weten in de comments! (onder 'recente blogposts')Women's health Boost kan je de steun bieden die je zoekt, tijdens een individueel traject of een groepscoachingprogramma.

Groepsgevoel, ondersteuning en kleine veranderingen maken het voor iedereen mogelijk om blijvende resultaten te behalen.


Is health coaching iets voor jou? Doe de test, je vindt de knop om deel te nemen hieronder.

Wil je weten wat health coaching voor jou kan betekenen en hoe de steun van anderen je kan helpen om je doelen te bereiken, boek dan hier je gratis kennismakingsgesprek.18 weergaven0 opmerkingen
noah-buscher-eCJiD00AJqs-unsplash.jpg

Is health coaching iets voor jou?